Krečenje je najjednostavniji i najjeftiniji način da brzo i dramatično transformišete izgled stana, kuće, poslovnog prostora. Ukoliko želite da molerske radove uradite sami, morate se pridržavati osnovnih pravila, kako bi vaš rezultat bio sličan urađenom poslu profesionalnih molera.

Dobro pripremljena podloga za molerske radove je više od pola posla. Nameštaj i podovi se štite krep trakama i PVC folijama kako bi se olakšalo čišćenje. Stari premazi koji nisu čvrsti i podesni za novu podlogu, struganjem, pranjem ili brušenjem se uklanjaju sa podloge. Nakupljena prljavština i prašina se išmirglaju i prebrišu pokvašenom krpom od mikrofibera, nakon čega bi podloga trebalo da se osuši.

zid-podloga zid podloga malter

Postojeće površinske nepravilnosti, rupe i pukotine najpre se išlicuju, a zatim ispune gipsanom masom i kvalitetnim akrilnim kitom. U zavisnosti od stanja površine koja se kreči, kao i od završne boje koja se koristiti, zavisi i da li će se stavljati prajmer (podloga). Profesionalni moleri preporučuju da, ukoliko na zidovima ili plafonima postoje promene, kao što su mrlje od vode, buđi ili nikotina, pre samog krečenja neophodno je uraditi impregnaciju, naneti sloj izolacionog preparata ili boje da biste sprečili da se mrlje ponove pojave.

Izračunajte površinu za krečenje, kako biste nabavili dovoljnu količinu farbe, čime smanjujete troškove usled naknadne kupovine ili neželjenog viška.

Preporuka je da se koriste kvalitetne boje za zidove koje, za razliku od običnih, pružaju superiorne performanse i dugoročnije rezultate. U pogledu primene, ove boje će manje prskati. Samo krečenje će ići mnogo lakše i efikasnije jer ove boje bolje pokrivaju površinu i kod tamnijih nijansi je potreban manji broj premaza, čime ćete uštedeti na količini potrošene boje i vremenu. Takođe su jače i trajnije od običnih boja, pa vremenom neće izbledeti ili požuteti. Sa zidova koji su ofarbani ovim bojama, lakše se kasnije skida eventualna prljavština, bez ikakvih oštećenja, krpom.

 

Koje sve vrste boja za krečenje postoje?

Boje su razvrstane prema otpornosti premaza na obrađenoj površini:

  • Poludisperzione boje su „osiromašene“ disperzije. Nastala je iz potrebe da se umanji cena molerskih radova. Kada se toniraju ove boje, možete dobiti samo svetlije tonove. Nizak sadržaj pigmenta kod poludisperzije ide u kombinaciji sa niskim sadržajem veziva. Količina i vrsta veziva, zajedno sa malom količinom belog pigmenta, čine osnovnu razliku između poludisperzije i disperzije.
  • Disperzione boje su poznate kao „perive,“ delimično su otporne na mokro pranje zidova. Imaju bolju paropropusnost i pokrivnost od poludisperzija. Kada se ova boja na zidu osuši, beznačajno menja nijansu ka svetlijoj, za razliku od jeftinijih koje vidno posvetle. Toniranjem disperzije možete dobiti bilo koju nijansu.
  • Latex boje su ekološke visoko perive boje na bazi vodene disperzije modernih polimernih veziva. Namenjene su za krečenje u objektima gde se higijena održava čestim pranjem standardnim sredstvima za čišćenje, ali i agresivnim sredstvima za dezinfekciju.

Osobine i namena, način rada, radna temperatura, potrošnja i rok upotrebe boje za krečenje zavise od samog proizvođača.

Ukoliko krečite sami, obratite pažnju na sledeće:

  • Proizvode jednog ne mešajte sa proizvodima drugih proizvođača i njihovim tonerima jer može doći do kvarenja boje!
  • Pre upotrebe boju uvek dobro promešajte i obavezno razredite prema uputstvu na ambalaži, jer veće razređenje dovodi do slabe pokrivenosti i šarenila na površini. Masa za krečenje bi trebalo da ima gustinu jogurta.

Za dobar moleraj morate imati i kvalitetne molerske valjke i četke. Kvalitetan alat će omogućiti ravnomernije nanošenje boje, pomoću njega će se izvući maksimum iz kvalitetnih boja i olakšati posao. Ukoliko se krečenje obavlja disperzionim, akrilnim ili latex bojama na vodenoj bazi, koriste se četke i valjci od sintetičkih materijala. Za boje na bazi ulja ili alkida može se koristiti alat i od sintetičkih i prirodnih materijala.

pribor za krečenje

Strpljenje je bitna stvar, ne zaboravite da ne postoje prečice, čak i profesionalnim molerima je za krečenje stana od npr. 50m2 potrebno bar dva dana da bi se posao uradio kvalitetno.

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂