Savremena tehnologija i potrebe za očuvanjem životne sredine i uštedom novca su razvile  moderne sisteme podnog grejanja koji nam mogu obezbediti luksuzni osećaj toplote u celom prostoru na energetski efikasan način.

Podno grejanje nije novi toplotno-distributivni metod već kao rudimentaran sistem postoji već par hiljada godina. U raznim oblicima i modifikacijama su ga koristile razne civilizacije, najviše u Koreji i Kini. Na našim prostorima prvo su ga koristili stari Rimljani u obliku hipokausta (vrsta niskog zasvođenog podruma ispod prostorija koje su zagrevane).

Podno grejanje spada u niskotemperaturne sisteme grejanja. Ukoliko je prosečna temperatura za pokretanje radijatorskog sistema grejanja oko 60°C, podno grejanje, zbog dosta veće grejne površine zahteva nižu temperaturu pokretanja od 30°C do 40°C. Visokotemperaturni sistemi mogu dovesti pregrejavanja vazduha i njegovo isušivanje, što ima za posledicu nezdravu klimu i veću količinu prašine. Mala razlika u temperaturi između zagrejanog i nezagrejanog vazduha za posledicu ima sporije strujanje, pa se topli vazduh lagano diže u vis. Zbog toga nema stvaranja i dizanja prašine, vlažnost vazduha je bliža prirodnoj, a prijatan osećaj toplote dolazi od nogu i za razliku od toplog vazduha, zračeća toplota se zadržava u nižim nivoima prostorije pa je potrebno i manje vremena od uključivanja do osećaja zagrejanosti. Ovi faktori utiču na činjenicu da sistemi podnog grejanja štede vlasnicima između 10 i 30 % na mesečnim računima za grejanje u odnosu na konvencijalne sisteme grejanja.

podno grejanje

Photo by Adrian Scottow / CC BY

Kada govorimo o sistemima podnog grejanja reč je, pre svega, o veoma elegantnom i atraktivnom načinu zagrevanja prostora. Sama konstrukcija kao i cevna instalacija su u potpunosti nevidljivi. Postavljanjem podnog grejanja postoji mogućnost ugradnje poda od ekoloških, zdravih i dobro provodnih materijala, kao što su keramika i kamen, koji ne skupljaju prašinu i ne zadržavaju alergene. Kod sistema podnog grejanja bi se prilikom izbora završne podne obloge trebali izbegavati materijali koji imaju svojstva toplotne izolacije, kao što su: tepisi, tapisoni, drveni parketi (debljine veće od 15mm), gumene obloge i sl. Postavljanje podnog grejanja je moguće i ispod drvene podloge, ali potrebno je  voditi računa da je ona napravljena od vrste drveta koja je sklona promeni volumena pri promeni vlažnosti (npr. bukva). Bilo bi poželjno da parket koji se koristi kao podloga u prostoriji ima sertifikat proizvođača, mora biti fabrički proizveden iz više slojeva i njegova ukupna debljina ne sme biti iznad 15mm.

Vrste podnog grejanja

Postoje dva osnovna tipa podnog grejanja koji se danas koriste u objektima: hidraulični i električni.

Hidraulični sistemi su moderna verzija drevnih rimskih sistema grejanja i najpopularniji izbor za vlasnike kuća koji postavljaju sistem podnog grejanja u celom objektu. Do nedavno su hidraulični sistemi koristili bakarne cevi, ali savremeni sistemi koriste fleksibilne cevi nalik gumi postavljene ispod poda. Kotao (ili u nekim veoma malim prostorijama, bojler) se koristi za zagrevanje vode, koja potom cirkuliše kroz cevi i koja zrači energiju i toplotu kroz pod.

Električno podno grejanje je mnogo jednostavnije za postavku za vlasnike koji žele da greju samo jednu ili dve prostorije. Sa sistemom električnog podnog grejanja, ispod poda se postavlja veoma tanka električna mreža, slična električnom ćebetu. Ova mreža sadrži žice otporne na toplotu umotane unutar propratnog materijala i kontrolisane sa termostatom i tajmerom. Električno podno grejanje potpuno je sigurno sa stanovništva eksploatacije, ne zahteva nikakvo održavanje a u slučaju eventualnog kvara zahteva minimalne zahvate na podu.

ugradnja podnog grejanja

Photo by Chris & Karen Highland / CC BY

A mane?

Nedostaci sistema podnog grejanja, pored ograničenog izbora podnih obloga, bi se ogledali i u nefleksibilnosti kod kasnijih adaptacija.
Ukoliko želite udoban, energetski efikasan i štedljivi prostor veoma je važno da ne zanemarite ulogu kvalitetne toplotne izolacije. Važno je i naglasiti da svi niskotemperaturni sistemi grejanja, pa tako i podno grejanje, mogu biti primenjeni samo pod uslovom da su obezbeđene dobre toplotne karakteristike tj. da postoje mali toplotni gubici. To podrazumeva dobru izolaciju spoljnih i unutrašnjih zidova i adekvatnu stolariju. Ako to nije obezbeđeno, gubici su preveliki da bi niskotemperaturni sistem mogao da ih nadoknadi.

Stekli ste uvid u prednosti i mane toplotnog grejanja, mi vam predlažemo još i da isprobate Kalkulator za orijentacioni proračun sistema podnog grejanja. Ali najbitnije je da uz pomoć saveta profesionalnih izvođača razmotrite šta će dugoročno biti najekonomičnija opcija jer ona zavisi od vrste prostorija koje se zagrevaju, tehnologije koja se koristi i iskustva u postavljanju podnog grejanja.

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂