Gotovo da nema osobe koja ne voli i ne ceni ručno rađene, unikatne komade nameštaja ili sitnice od drveta, u svom životnom ili radnom prostoru. Priznaćete da drvo oplemenjuje svaki enterijer, unosi deo prirode u naše domove, daje im značajnu dozu šarma i lepotu koja je vanvremenska. Ukoliko su izrađeni od kvalitetnih vrsta u kombinaciji sa originalnom formom i dizajnom, nameštaj i dekoracija od drveta dobijaju trajnu vrednost koja se prenosi sa generacije na generaciju.

Bez obzira da li ste profesionalni stolar ili tesar, ili se amaterski, iz ljubavi, bavite obradom drveta u svojoj radionici, donosimo vam kreativne predloge uz pomoću kojih ćete odbačenim komadima drveta udahnuti novi život i pokazati svu njegovu lepotu kroz dodavanje raskošne teksture.

Ekseri raznih veličina – koristite ih na gotovo svim vrstama drveta za postizanje efekta krugova malih prečnika, pravilno ili slučajno raspoređenih.

waystoaddtexture_1_2      waystoaddtexture_9

Šilo – kao i eksere, uz pomoć čekića koristite za gotovo svaku vrstu drveta. Udubljenja će biti površna i veoma mala. Ukoliko želite veliku površinu da prekrijete ovom laganom teksturom, naoružajte se strpljenjem…

waystoaddtexture_3

Dleto – za stvaranje najlepših bordura i tretiranje velikih površina. Prejak, uspravni udarac može dovesti do pucanja drveta.

waystoaddtexture_4_1

waystoaddtexture_7 (1)

Šraf – udarcima čekićem po, uz ivicu komada mekanog drveta, položenim šrafom dobićete fantastičan rad. Odsecite vrh ukoliko želite da “rezbarite” po sredini komada drveta ili predmeta koji obrađujete.

waystoaddtexture_5

Bušilica sa dodacima – koristite za stvaranje suptilne teksture na svim vrstama drveta.

waystoaddtexture_8

Lemilica – Podesite temperaturu da biste stvorili željeni efekat i dobićetu prelepu, laganu gravuru tamnije boje. Na mekanom drvetu urezi će biti dublji i tekstura dramatičnija.

waystoaddtexture_10

Turpija – Ukoliko je koristite pod uglom od 45º u odnosu na rub drveta, dobićete borduru u obliku najsavršenije pletenice.

waystoaddtexture_11_0

Ova lista svakako nije konačna. Nadamo se da će vam poslužiti kao polazište i neiscrpan izvor inspiracije i veoma bi nas obradovalo ukoliko biste sa nama podelili fotografije svojih radova

Izvor: www.canadianwoodworking.com

 

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂