Najčešći materijali od kojih se izrađuju prozori i vrata su drvo, PVC i aluminijum. Svaki od ovih materijala ima pozitivne i negativne strane i upravo to je tema ovog članka.

images (1)

1. Drvo

Drvo je tradicija, prirodan termoizolacioni materijal lagan za obradu i preradu. Ima ekološku vrednost. Toplije je i lako se uklapa u svaki enterijer i eksterijer. Može se ofarbati u željenu boju ili jednostavno izbajcovati i zaštititi premazima, pri tom zadržavajući svoju prirodnu strukturu i teksturu vidljivom. Kvalitetna drvena stolarija je i završno obrađena (impregnirana, lakovana). Drveni prozori zahtevaju često održavanje. U požarima, drvena stolarija je izdrživija čak i od aluminijumske.

Zbog visoke cene i održavanja, PVC i aliuminijumski prozori se preuzeli primat na drvenm prozorima. Kupci dubljeg džepa, ekološki osvešćeni se, koji grade za sebe ili investitori u luksuzne građevine za tržište se i dalje odlučuju drvo.

images (2)

2. PVC

Plastični prozori imaju bolju toplotnu zaštitu od aluminijumskih, bolje dihtuju pa je i zvučna izolacija bolja. Cena je prilično niža od aluminijumske ali imaju problematičan vek trajanja i nisu prihvatljivi s ekološkog aspekta jer njihova proizvodnja i reciklaža zagađuju okolinu (neki profili sadrže kadmijum, olovo, omekšivače i sredstava za zaštitu od požara).

Kod ugradnje PVC stolarije već prve zime mogli bi ste da imate problema sa zatvaranjem i otvaranjem jer temperaturnim razlikama dolazi do velikog širenja ili skupljanja PVC-a a time se javljaju problemi i potrebni su česti servisi. Ograničen je u dimenzijama. Osetljiv je na sunce, dolazi do promene boje. Plastični prozori su i dalje najčešći izbor pri zameni stolarije u stanovima.

images

3. Aluminijum

Glavna prednost aluminijumskih profila u izradi stolarije (prozora, vrata, portala, fasada, itd) je u mehaničkim osobinama aluminijuma kao materijala. Izuzetno su lagani i postojani, kako konstruktivno tako i na vremenske uticaje. Sa stanovišta reciklaže aluminijum je mnogo zahvalniji materijal, jer se lako reciklira i sredstva ostvarena na taj način mogu da pokriju troškove njegovog prikupljanja i reciklaže. Što se tiče pvc materijala tu postoji mnogo ekoloških problema. Održavanje aluminijumskih prozora je jednostavno kao i kod plastičnih – dovoljna je samo vlažna krpa. Izbor boja stolarije je mnogo veći ukoliko se odlučite za aluminijum u odnosu na PVC.

Aluminijumski prozori su najčešći izbor u kancelarijama i poslovnim prostorima, kada je u pitanju strukturna fasada, velika zastakljena površina, automatska senzorna vrata itd. Unutrašnja vrata su najčešće od aluminijuma, jer omogućavaju montažu bravarije, što je znatno jeftinije od bravarije koja se montira na PVC vrata koja zahtevaju ručke sa obe strane.

Najskuplja i najkvalitetnija (i estetski i po svojstvima) je stolarija od kombinacije drvo-aluminijum: sa spoljašnje strane aluminijum, otporan na kišu i sunce) a sa unutarnje ekološko i oku ugodno drvo.

aluminijumski-prozori-tabela

 

 

 

Izvor tabele: pvcstolarija.blogspot.com

Izvor fotografija: Pinterest

 

 

 

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂