Uz pomoć energetske efikasnosti Vaš dom će biti lepši i prijatniji za boravak. Učinite li svoj dom energetski efikasnim, značajno ćete podići kvalitet života i direktno uticati na vrednost Vaše nekretnine, povećati je. Postoji mnogo  pravila i saveta iz oblasti energetske efikasnosti, mi želimo da izdvojimo ono najvažnije i omogućimo Vam da ove poslove u svom domu završite na najkvaliteniji i najpovoljniji način.

Termoizolacija

Neizostavni deo svake gradnje, materijal koji se koristi za termoizlociju, ukoliko je kvalitetan i kvalitetno postavljen doneće Vašem domu, bilo da živite u stanu ili kući, toplotu i udobnost o kojoj sanjate. Pored energetske efikasnosti – smanjenja potrošnje energije za grejanje i hlađenje, uštedu novca i očuvanje okoline, dobra toplotna izolacija ima mnogobrojne druge prednosti. Unutrašnjost objekta će imati prijatnu temperaturu zimi i leti. Bez obzira na spoljašnju temperaturu, uz dobru termoizolaciju, temperatura u enterijeru bi trebalo da bude konstantna. Prostor u kojem živite će sa kvalitetnom termoizolacijom “prodisati” – para koja se stvara unutar objekta će nesmetano prolaziti kroz fasadnu konstrukciju. Vaša kuća ili zgrada će imati duži vek trajanja, jer termoizolacija predstavlja njenu mehaničku zaštitu. Sprečićete kondenzovanje vlage na unutrašnjim stranama zidova , a time i pojavu buđi i ozbiljnijih oštećenja do kojih može doći vremenom. Zaštitite svoju građevinu od propadanja. Sprečavanjem stvaranja vlage, plesni i kondenzacije – uticaćete na stvaranje zdrave mikroklime za prijatniji boravak u Vašem enterijeru.

aff67519002bc9628547bdafe5b491cc

Tender5.net će Vam pomoći da u par jednostavnih koraka dođete do najbolje ponude izvođača radova na tržištu Srbije, bilo da Vam je potrebna termoizolacija fasade, termoizolacija krova ili termoizolacija poda, naročito ukoliko imate ugrađeno podno grejanje u kući. Popunjavanjem formulara na sajtu, šaljete zahtev koji se u sistemu obrađuje, a zatim dobijate ponude do 5 firmi učlanjenih u bazu. Vaše je samo da odaberete onu koja Vam najviše odgovara i dogovorite detalje posla sa Vašim izvođačem. U odabiru pravog majstora će Vam značajno pomoći to što imate uvid u njegov profil na sajtu Tender5.net gde se nalaze ocene i preporuke prethodnih klijenata. Našim zvođačima smo omogućili snabdevanje repromaterijalom, alatima i opremom BAUMIT fasadnih termoizolacionih sistema, po povlašćenim cenama i na ovaj način obezbedili kvalitetnije i povoljnije ponude firmi iz baze Tender5.net za naručioce posla preko ovog sistema. Više o ekskluzivnom partnerstvu sa BAUMIT-om, jednim od evropskih lidera u proizvodnji građevinskog materijala, koji su takođe i vlasnici firme KEMA, proizvođača posebnih materijala za završne radove u građevinarstvu: građevinske lepkove, podove, maltere, ravnajuće i mase za fugovanje, sanacione i druge materijale, pročitajte u prethodnom našem članku.

Zamena prozora i vrata

Ugradnjom energetski efikasne stolarije smanjićete gubitke toplotne energije kroz prozore i do 50 %. Smanjićete troškove grejanja i povećati komfor u svom stambenom prostoru. Pročitajte naš prethodni članak o prednostima, manama i cenama PVC, ALU i drvene stolarije ukoliko niste sigurni koja vrsta stolarije će predstavljati najisplativiju investiciju u Vašem domu.

Tender 5 će Vam obezbediti najjednostavniju i najbržu potragu za majstorima koji će ovaj posao uraditi kod Vas. Pošaljite zahtev, popunjavanjem formulara na sajtu sa podacima i opisom radova koje želite da budu odrađeni i dobićete konkurentne ponude stolarskih firmi iz Srbije.

Ako želite da ovu zimu izgurate sa starim prozorima i vratima, proverite sami ili uz pomoć majstora da li Vaša stolarija koliko toliko dihtuje. Proverite šupljine između vrata i okvira. Ugasite svetlo, stanite ispred vrata i zamolite nekoga od ukućana da sa druge strane osvetli baterijskom lampom i obeležite mesta na kojima vidite svetlo. Ovaj problem rešite postavljanjem gumene ili sunđeraste trake na obeležena mesta, na površinu okvira na koji vrata naležu. Ukoliko se nakon intervencije na nekim mestima vrata teže zatvaraju, smanjite debljinu izolacije. Ako je zazor između vrata i okvira veći od debljine trake, na okvir ukucajte letvicu, a zatim na nju gumenu, metalnu i sunđerastu traku za izolaciju. Takođe, isprobajte poštarski test – ako uspete da proturite kovertu ispod zatvorenih vrata, znaćete da treba da postavite novi prag jer stari propušta hladnoću, ukoliko je reč o spoljašnjim vratima, a traku ako se radi o unutrašnjim.

4eda98e04d328946a18533c16297945e

Postavljanje trake ispod vrata podiže temperaturu u stanu čak do 4 stepena.

Za izolaciju prozora koristite iste trake kao i za vrata, najbolje samolepljive. Da bi se traka zalepila, sa okvira morate da uklonite svu nečistoću. Da li Vam i kako dihtuju prozori, najlakše ćete utvditi po vetrovitom danu. Uz prozor prislonite nadlanicu, ako osetite strujanje vazduha, znak je da prozori ne dihtuju dobro. Strujanje vazduha otkrićete i ukoliko na žicu zakačite maramicu, ako se zaleprša, u problemu ste. Proverite da li je git koji drži prozorska okna oštećen i po potrebi ga zamenite. Ne zanemarujte ovaj problem, git je važan čuvar toplote.

Proverite da li sa spoljne strane, na fasadi, postoje pukotine između zida i okvira vrata i/ili prozora i sanirajte ih pur penom ili nekim drugim izolacionim materijalom.

 Grejanje

Brojni su faktori koji utiču na izbor sistema grejanja, preporučujemo da se pre ugradnje posavetujete sa firmom sa kojom želite da sarađujete. Na izbor sistema grejanja najviše će uticati geografska lokacija na kojoj se nalazite, odnosno vremenski uslovi, tip i položaj objekta u kojem živite, vreme boravka u stanu ili kući, raspoloživost izvora energije, investicioni troškovi, uticaj na okolinu, zakoni i norme… Za savet i ponudu izvođača, obratite se popunjavanjem zahteva na sajtu Tender5.net kako biste osigurali za sebe najbolje rešenje. 

Ukoliko u domu koristite neki od sistema grejanja na struju, preporučujemo ugradnju regulacionih uređaja za sisteme grejanja kao što su radijatorski termostatski ventili i sobni termostati radi regulacije temperature u prostorijama. Termostati i ostala regulaciona tela će Vam pomoći u uštedi električne enrgije. U prostorijama za boravak preporučuje se temperatura 20-21oC,  a u spavaćim sobama 16-18oC, optimalna vlažnost u ovim prostorijama je između 40 i 60%. U kuhinji 18oC, uz vlažnost vazduha 50-60%, a u kupatilu 23-24oC sa vlažnošću vazduha 50-70%. Ukoliko niste u kući preko dana, održavajte temperaturu na 16oC. Vlaga u prostoriji ne bi trebala pasti na ispod 30%, na 70% se vec stvaraju neke plesni, a ukoliko je u prostoriji procenat vlažnosti duže vremena veći od 80%, neminovno će dovesti do pojave plesni.

prozracivanje-01

Ne zaboravite da je i pravilno provetravanje bitno za zdrav prostor, naročito zimi. Prozor i vrata sobe bi trebalo da budu širom otvoreni nekoliko minuta više puta tokom dana. Time će toplota, vlaga i „iskorišćeni“ vazduh biti zamenjeni hladnim, suvim i svežim vazduhom izvana. Zidovi neće biti ohlađeni u tako kratkom vremenu, pa će soba opet ubrzo biti prijatno topla. Otvaranjem prozora na kip nećete postići ovaj efekat, jer će biti potrebno 45 – 60 minuta da bi stari vazduh bio zamenjen novim. Tokom provetravanja ventili radijatora bi trebalo da budu zatvoreni.

Za korisnike grejanja na čvsta goriva, preporučujemo energetski efikasno grejanje na pelet. Koriščenjem peći na pelet, obezbedićete sebi udoban, zdrav i topao dom, uz niže troškove.

3309bf70abfb55844f4a14df8d395221

Ako Vam je ovaj tekst koristio, podelite sa prijateljima i pišite nam o efikasnim predlozima za stvaranje energetski efikasnog doma, rado ćemo objaviti kako bi informacije došle do većeg broja korisnika.

 

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂