Kao što smo obećali, postove na blogu ovog proleća posvećujemo vašim baštama, dvorištima i terasama. Ako tražite inspiraciju za nove elemente i dekor u vašem dvorištu, bašti ili na terasi, savete i trikove za uređenje vašeg omiljenog prostora na otvorenom ili izvođače za radove napolju ukoliko s u vam potrebni, na pravom ste mestu.

U prošlom postu ste saznali sve o tehnici za pravljenje najlepših dekora u vrtu – Hipertufa, sada na red dolazi uputstvo za izgradnju najlepših staza koje će vašem dvorištu, vrtu ili bašti dati strukturu, ali i oduševiti svakog posetioca vaše zelene oaze. Spremite se, nema osobe koja će na ovakve staze ostati ravnodušna. Predlozi koje imamo za vas se smatraju vikend projektima, ne kažemo da će biti lako, ali uz dobar plan, alat, materijal i slikovitim prikazom potrebnih radnji, učinićete da vaš omiljeni prostor na otvorenom zasija u punom svetlu!

A sada… pristupite izradi baštenske staze od betonskih ploča. Ono što naš predlog razlikuje od uobičajenih je upotreba smeđeg, ukrasnog lava kamena koji će razdvajati betonske ploče i uticati na održivost, dugotrajnost, estetiku i originalnost staze. Popuniće i praznine između staze i cveća, poboljšati drenažu, a u budućnosti, ako se odlučite da ponovo promenite izgled svog dvorišta i izgradite novu stazu, lava kamenje možete ponovo upotrebiti. Naravno, po sopstvenom izboru i prema svojim mogućnostima se možete odlučiti za neku drugu vrstu kamenja, ali isto tako, ne morate obavezno koristiti betonske ploče za svoje dvorište, možete po istom principu slagati i neke druge ukrasne ploče. Ono što je jako važno je da ploče budu debljine do 10 cm, kako bi se sprečilo njihovo pucanje. Što se ploča tiče, za koju god vrstu da se odlučite potrebno je da kupite 10 % više od količine koju ste izmerili da je potrebna za dužinu staze koju pravite u svom dvorištu.

100513839.jpg.rendition.largest

100513872.jpg.rendition.largest


IMG_3453

IMG_3455

Po želji možete, stazu uokviriti solarnim lampama ili čak baštenskim bakljama. Ovo je jednostavniji tip baštenskih staza, za sve što ne možete sami da uradite u svom vrtu, obratite se profesionalnim firmama servisa www.tender5.net koje će vam pomoći da osmislite izgled svojeg dvorišta,posavetuju vas ili izgrade za vas sve elemente koje želite.

Uživajte u dugim letnjim večerima u svom novom ambijentu.

Fotografije: Pinterest

 

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂