Sa dolaskom proleća i lepšeg dela godine, instinktivno počinjemo da razmišljamo o sređivanju naših domova, velikom prolećnom spremanju ali i uređenju naših dvorišta. Sve više vremena provodimo na terasi, u vrtovima, baštama. Privučeni svežim idejama, jarkim bojama, listanjem i cvetanjem želimo da i naša bašta ili terasa dobiju novo ruho i sjaj. Ako ste u potrazi za novim, jednostavnim idejama kako da osvežite svoj prostor na otvorenom ili ako želite projekat koji će vas naterati na rad napolju, ovaj tekst je baš za vas! Uživajte!

Prolećne “Uradi sam” aktivnosti krećemo sa odličnom tehnikom za pravljenje saksija i sličnih ukrasa u bašti – Hipertufa. Ovo je veoma jednostavan način za napraviti najrazličitije oblike koji će ukrasiti vaš omiljeni prostor i postati dom za Vaše omiljene biljke. Možete napraviti sve što vam padne na pamet – saksije, žardinjere, stol, fotelje…pa čak i fontane. Savršen je projekat i za početnike i za profesionalne vrtlare i cvećare. Dobićete iznenađujuću umetnost bez mnogo napora.

Smesa hipertufe se pravi od peska, cementa i treseta u odnosu 3:3:4. Znači, spisak za nabavku izgeda ovako:

  • 3 dela peska, može imati i sitne kamenčiće
  • 3 dela cementa
  • 4 dela treseta
  • boja za cement ili listovi, grančice i druga dekoracija, po želji
  • zaštitna oprema – rukavice, najlon

Budite sigurni da koristite običan, čisti cement tj.portland i iz treseta odstranite sve krupne delove.

Zavrnite rukave, stavite rukavice i zaštitite površine na kojima ćete raditi najlonom, jer krećemo sa projektom. Sastojke je potrebno prvo dobro izmešati na suvo, a zatim polako sipati vodu. Ubacivanje armature u smesu dodatno će ojačati posudu koju pravite, a možete ubaciti stare komade plastike ili metala.Promešajte do gustine koja se može lako oblikovati. Da bi se oblikovala rukama na kalup, smesa ne bi trebala da bude ni previše gusta ali ni previše retka. Ako se smesa sipa u kalup, onda može biti ređa.
Ukoliko ste se opredelili za pravljenje saksije, rupe na dnu saksije možete napraviti odmah, ali ih možete napraviti i bušilicom, naknadno, kada se saksija osuši. Nakon oblikovanja saksiju ili neki drugi dekor prekrijte najlonom i ostavite da se osuši. Sušenje će zavisiti od veličine predmeta koji pravite hipertufom, ali i od debljine ivice željenog predmeta. Najčešće, sušenje traje 24-36h. Trebalo bi da se drži na provetrenom mestu, ali u hladovini i povremeno može da se kvasi, da površina ne bi ispucala. Ili, svoj umetnički rad stavite u plastičnu kesu da ste sprečili pucanje, a zatim, nakon jednog dana, izvadite i ostavite napolju da se suši. Sve nepravilnosti ili višak betona možete očistiti turpijom, šmirglom ili grubljim delom sunđera. Ukoliko ste se opredelili za hipertufa saksije, pre sadnje željene biljke promešajte sirće i vodu, u odnosu 10:90, prelijte preko površine i pustite da se osuši.

Prođite kroz galeriju fotografija gotovih projekata, koje smo odabrali za vas radi inspiracije.

101787155_crop

bd56be33daeeec99907230ecfabaca47

87e6845cad34ed5070063eec4c3c7b14

Easy-DIY-Hypertufa-Projects-10

19a5eda3f529873fa954b11b1caa40bc

hypertufa-x

bf9f23774afe4363e352c122a94f66f2

Ne zaboravite da se dobro zabavite dok pravite svoje umetničko delo, šaljite nam fotografije svojih radova i iskustva i imajte na umu jednu stvar – istraživanja su pokazala da je rad u vrtu koristan za telo kao i vožnja bicikla.

Izvor fotografija: Pinterest

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂