Jedan od glavnih faktora koji utiče na izbor vrste grejanja je, naravno, cena. Kao već po pravilu godinama unazad, uprkos stalnom poskupljenju, grejanje na struju je i dalje najjeftinije – i to prvenstveno putem TA peći. Po računici koju je napravio Blic, za zagrevanje stana od oko 60 kvadrata, potrebne su 2 TA peći. Pod uslovom da rade samo uveče, po jeftinijoj struji, cena mesečnog grejanja iznosi oko 4500 RSD. Ostale varijante kao što su inverter klime, kvarcne grejalice su daleko nepovoljnije usled toga što rade u toku dana po skupljoj tarifi.

ta peć

Pored već spomenutih TA peći, najčešći modeli grejanja kod nas su sledeći:

Grejanje na pelet i drva po mnogima je najkvalitetnija vrsta grejanja, ugradnja kamina i peći, česte su pojave u kućama, dok se u stanovima oni sve češće zamenjuju radijatorima. O grejanju na pelet smo pisali ranije i po našim podacima, sve je veća potražnja za ugradnjom peći na pelet.

Plinske peći, električne grejalice i klima uređaji još uvek su zastupljeni, posebno za grejanje u prelaznom periodu. Poslednjih godina sve veće interesovanje vlada za podnim grejanjem, kao posledica mnogobrojnih prednosti koje ovi sistemi nose. O pojedinačnim (lokalnim) uređajima za zagrevanje prostorija, ekonomičnosti, efikasnosti, bezbednosti i estetici pisaćemo više u narednom blog postu. Sada saznajte više o sistemu centralnog grejanja:

Centralno grejanje omogućava postizanje i održavanje toplotnog komfora grejanjem celog stambenog prostora. Pruža mogućnost regulisanja i programiranja u prostorijama, odabira radijatora različitih oblika, veličine i boje.  Svaki od sistema centralnog grejanja ima određene prednosti i nedostatke i stvar je korisnika, da uz pomoć projektanta i izvođača radova odabere onaj sistem koji najbolje odgovara njegovim potrebama i mogućnostima. Za stan od 60kvm, cena centralnog grejanja je negde oko 7000 RSD mesečno.

radijator

Radijatori su člankasta grejna tela, čija konstrukcija omogućava postizanje željene površine grejnog tela kroz spajanje određenog broja članaka. Spajanje članaka se vrši pomoću posebnih elemenata – nazuvica, a blik članaka zavisi od materijala od kojih se radijator izrađuje – liveno gvožđe (LG), čelični lim (Č) ili legure aluminijuma (Al).

Kada se govori o kvalitetu radijatora, poređenje se može izvršiti prema različitim  kriterijumima (od najboljeg ka najlošijem). Kriterijumi na osnovu kojih se ocenjuje kvalitet radijatora su sledeći:

  1. Trajnost (otpornost na koroziju) – LG, Al, Č
  2. Inertnost (veća masa i veći sadržaj vode – veća inertnost) – LG, Č, Al
  3. Veličina (specifično odavanje toplote) – Al , Č, LG
  4. Težina (veća težina – skuplja montaža) – LG, Č , Al
  5. Izgled (estetski kriterijum – individualno, stvar ukusa pojedinca)
  6. Cena – Č, Al , LG

Česta pojava je maskiranje radijatora iz estetskih razloga ili zaštitnih razloga, međutim u slučaju postavljanja maske na radijator, odavanje toplote je smanjeno za 10-30%, loše je termičko rešenje.

Najbolje je postaviti radijator uz površinu na mestu gde su najveći gubici toplote u prostoriji, a to je ispod prozora i/ili uz spoljni zid.

ploasto grejno telo

Pločasta grejna tela se uglavnom izrađuju od čeličnog lima. Njihove osnovne karakteristike su mala debljina i velike glatke ili profilisane grejne površine. Po pitanju toka vode i načinu odavanja toplote slični su radijatorima, pa ih često zbog toga nazivaju pločastim radijatorima. Međutim, nemaju članke kao radijatori i samim tim njihove dimenzije su fiksne. Izrađuju se u standardnim veličinama i u zavisnosti od toga zavisi njihov toplotni učinak. Po pitanju dimenzija, trajnosti, montaže i inertnosti pri odavanju toplote gotovo su identični kao i radijatori od čeličnog lima. Njihova prednost u odnosu na čelične radijatore je estetika, a zbog svoje male debljine zauzimaju veoma malo prostora.

Cevna grejna tela su sastavljena od više redova cevi, koje su slobodno izložene sobnom vazduhu, kome predaju toplotu pretežno konvektivnim putem. Koriste se u prostorijama koje imaju male gubitke toplote, kao što su kupatila, WC, hodnici, prostorije bez spoljnih zidova i prozora. Materijal za izradu cevnih grejnih tela je uglavnom čelik. Prednosti cevnih grejnih tela je lako održavanje čistoće (higijenski uslovi), kao i lep izgled.

Troškovi za grejanje u najhladnijim zimskim mesecima predstavljaju i do ¾ troškova za energente, za odabir energetski efikasnih uređaja, ali i za njihovo pravilno i redovno održavanje važno je da se posavetujte sa profesionalnim izvođačem.  Uputiće vas u materijale, uređaje, tehničke stvari oko ugradnje, cene i sve ostale elemente na osnovu kojih ćete proceniti koja je dugoročno najekonomičnija opcija.

Takođe, ukoliko su vam potrebni majstori najjednostavniji način je da preko našeg sajta pošaljete besplatan upit za ugradnju grejanja.

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂