Osvetljenje je jedan od najbitnijih elemenata u uređenju enterijera. Do detalja isplanirana rasveta predstaviće životni prostor u punom sjaju, učiniće da svaki stan izgleda kao nov. Dobra rasveta će doneti šarm i karakter svakoj sobi i predstaviti Vaš dom kao prostran, siguran i gostoljubiv prostor. Osvetljenje može napraviti stimulativnu atmosferu za zabavu ili mirnu i opuštenu atmosferu za smiraj dugog i napornog dana. Nudimo Vam par saveta kako da rasporedite i odaberete rasvetu u svom domu u cilju dobijanja prijatnog ambijenta.

3 brza saveta:

1. Koristite više manjih izvora svetlosti umesto jednog centralnog

2. Zidna rasveta će ublažiti kontrast između centra i uglova sobe

3. Najbolje je da osvetljenje u celoj prostoriji bude mekano i ujednačeno

Nekada je bilo nezamisliva prostorija bez lustera, ali u poslednjih par godina ova vrsta dekora polako silazi sa trona. Sve češće se zamenjuje ugradnom rasvetom i lampama, a glavni razlog za popularnost je lakoća sa kojom možete veoma jednostavno i efektivno menjati atmosferu iz radne u opuštajuću i obrnuto. 

Da bismo postigli najbolji mogući efekat, potrebno je kombinovati više izvora osvetljenja. Ukoliko se u prostoriji rasveta ugradi ili postavi na više mesta, umiriće se i omekšati atmosfera, stvoriće se osećaj prostranosti i topline. Samo jedno svetlo u prostoriji delovaće agresivno, ukoliko to nije svetlo za čitanje, praviće velike kontrasti u osvetljenju i senke. Pored toga učiniće prostoriju vizuelno manjom.

Obratite pažnju na visinu plafona. Masivni lusteri jesu odgovarajući za visoke plafone, ali ne i za spuštene. Ukoliko u domu imate ili želite spuštene plafone, najbolje bi bilo da za osvetljenje koristite plafonjere i ugradnu (spot, reflektorska) rasvetu. Takođe, značajan je i položaj prozora u dnevnoj sobi jer su udaljeniiji delovi prostorije (u odnosu na prozore) slabije osvetljeni. Zato ih dodatno osvetlite.

2e6f91c8ce0fbdaba6528224599c082d

Izvor svetlosti postavljen direktno iznad ili malo iza mesta za sedenje stvara neprijatne senke kada se osoba koja tu sedi nagne napred. Trebalo bi ga postaviti ispred (zid radnog stola, centar trpezarijskog) ili sa strane. Izbegavajte takođe osvetljenje usmereno na naslone stolica. Rešenje su ugradne lampe sa svih strana i lampa za čitanje i/ili rad. Svetlost će biti usmerena ka površini kao što je zid ili plafon koja ga odbija nazad. Treba izbegavati da ta površina bude previše sjajna (ogledalo ili lakirana slika npr) pošto će osvetljenje u tom slučaju postati zaslepljujuće.

Bedroom_Eugene-Varkovich_Apartment-in-Moscow-60sqm_03

Meko i glatko osvetljenje će Vam pomoći da postignete cilj – stvorite atraktivno i funkcionalno okruženje. Izbegavajte jaku rasvetu i zbog toga što može prouzrokovati nesanice i loše raspoloženje. Moderna rasveta omogućava poigravanje sa svetlom. Ukoliko je dnevni boravak uži, efekat širine se može postići strateškim osvetljavanjem zidova. Sve ono što smatrate lepim možete naglasiti svetlom (slike, cveće, police, kamin).

Koja je optimalna jačina osvetljenja?

Evo proste računice. Pomnožite broj kvadrata sa 25 W i dobićete optimalnu jačinu klasičnog osvetljenja za dnevni boravak ili bilo koju prostoriju u domu. Npr. za  dnevnu sobu površine 1 6m² potrebno vam je 400 W (16 x 25).

Great-Room_Eugene-Varkovich_Apartment-in-Minsk_11

Ukoliko želite svetle, “čiste” i ujednačene zidove, u mestu koje zovete dom, prilikom krečenja nemojte koristiti belu boju, već odaberite farbu u bež, boji slonovače ili ljuske jajeta, približnu boji osvetljenja.

Igrajte se sa ogledalima. Ogledala u domu vizuelno će proširiti prostor, a pored toga, karakteristika im je da reflektuju sve, uključujući i svetlo.

b97405e579e4f1da1ee0f5e783633c23

Izvor fotografija: Pinterest

 

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂