U prošlom članku smo pisali o sve popularnijem, 100 % ekološkom energentu – peletu. Sve više građana se odlučuje za ovakvu vrstu grejanja zbog ekološke osvešćenosti, ali i uštede.

Peći na pelet su napravljene od najkvalitetnije vrste čelika, ložište je od visokootpornog livenog gvožđa, a elektronika prilagođena uslovima rada pri velikoj temperaturi. Dimenzije peći na pelet snage do 10KW, koje se najčešće koriste u vikendicama, stambenim i poslovnim prostorima i u skladištima su oko 700 mm visine, 450 mm širine i 500 mm dužine pa lako pronalaze mesto i u malim prostorima. Lepog su dizajna i savršeno se uklapaju i u moderno opremljene objekte.

MIA-Pellet-Stove-Sara-Ferrari-1.jpg.662x0_q70_crop-scale

Peć se direktno spaja na dimnjak (minimalnog prečnika 80 mm) ukoliko ga već imate ili se na spoljašnji zid ugrađuje dimnjak minimum ovog prečnika i visine 1,5m. Sve peći imaju ventilatore koji kontrolišu njen rad, poboljšavaju sagorevanje peleta i tako pospešuju učinkovitost. Prilikom automatskog paljenja peći pojavljuje se malo dima koji, nakon što se plamen rasplamsa, gotovo potpuno nestaje. Kroz vrata ložišta peći može se videti plamen, što stvara poseban ugođaj u domu.

Način rada podešava se putem digitalnih komandnih ploča za praćenje (dsktop) i podešavanje rada peći koje se po pravilu nalaze u sklopu kućišta kotla, sa gornje strane ispod poklopca, tako da je obezbeđen potpuno automatski rad. Sa zadnje strane su priključci za vodu, struju i dimnjak, a sa prednje, vrata sa staklenim prozorom i fioka za pepeo. Peći na pelet su jednostavne za upotebu i nude komfor svima koji se odluče za ovu vrstu grejanja. Putem komandi na upravljačkoj jedinici moguće je podesiti željenu temperaturu u prostoriji, tj temperaturu vode u razvodu peći. Kada dostigne željenu temperaturu prelazi u ekonomski režim rada, što uz komfor doprinosi i značajnim uštedama u poređenju sa grejanjem na drvene cepanice. Moguće je podešavati temperaturu i kapacitet grejanja preko daljinskog upravljača. Upravljačka jedinica ima svoj časovnik tako da je moguće podesiti rad peći prema dnevnom ili nedeljnom rasporedu.

Nepravilnosti u radu su propraćene zvučnim oglašavanjem alarma i pojavom poruka na displeju koje su vezane za nastali problem. Ona može nastupiti usled više temperature izlaznih gasova od propisanih, kada je došlo do smetnje u odvodu dima, u slučaju da se pelet ne upali u toku faze paljenja, u slučaju nestanka peleta i u slučaju gašenja peći.

pellet stove

Posebna prednost peleta sastoji se u smanjenoj potrebi skladištenja u odnosu na drvo. Sagorevanjem peleta nastaje veoma malo pepela (do 0,5-0,10%) koji se, sa druge strane, može koristiti u bašti, dvorištu ili voćnjaku. Njegovim posipanjem smanjujete kiselost zemlje, pokazalo se efikasno u borbi protiv mahovine i u neretkim slučajevima, utiče da cveće dobije lepu, jarku boju.

Spremnik za pelet je dovoljnog kapaciteta za količinu peleta koja je u proseku potrebna za jedan dan rada peći ili više. Životni vek peći je neograničen, ali ipak zavisi od održavanja. Ako je peć u upotrebi, potrebno je na dnevnoj bazi čistiti ložište i jednom ili dva puta nedeljno prazniti ladicu za pepeo. Što je peć čistija, bolje radi, a ako se ne održava, slabije greje i skraćuje joj se vek trajanja.

Korišćenje ovih peći ima i svoje mane. Činjenica je da su peći na pelet bučne, što mnogi smatraju iritantnim. Zvuk je drugačiji od tihog pucketanja drveta u peći na drva, jer peći na pelet poseduju dva ventilatora i bučne kotlove, mada se oni obično nalaze u podrumu ili kotlarnici što znatno utiče na smanjenje neugodnog zvuka. Ukoliko dođe do nestanka struje, peć i kotao ne mogu da rade, osim ako ne posedujete pasivne peći novije generacije. Peći na pelet svu toplotu emituju preko ventilatora, u hladnim zimskim večerima, nećete moći da uradite verovatno omiljenu stvar – da primaknete stolicu uz peć i uživate u čaju i dobroj knjizi, osećajući da peć zrači toplotu koja vas greje i iznutra. Za razliku od peći na drva, peći na pelet imaju pokretne delove koji mogu da se istroše i da zahtevaju održavanje – duvaljke, temperaturni senzori, spirale za isporuku peleta i druge komponente. Većina trgovaca preporučuje godišnje servisiranje, što značajano povećava operativne troškove peći ili kotla na pelet.

thema_1374763464

Cena peći snage 9 KW, koja zagreva prostore do 100 m2 sa ugradnjom i puštanjem u pogon je oko 1.000 evra, a procenjuje se da je prelaskom na pelet investicija je isplativa u razdoblju od samo 3 do 5 godina, neretko i ranije. Ostvarićete uštede ukoliko pelet kupujete na kraju grejne sezone za narednu.

Ova vrsta grejanja i pored mana nudi prednosti koje će opravdati razmatranje ugradnje peći na pelet. Predviđa se značajan porast zahteva za ovom vrstom grejanja u Srbiji, u narednim godinama i decenijama.

Korišćeni izvori:

http://www.yupellet.com/w/angler/

http://www.rika.at/de/jazz/

http://www.homedepot.com/

http://www.pelletheath.org/

 

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂