Veliki broj “uradi sam” projekata na internetu nas uvek iznova i iznova uveravaju da ograničeni budžet nikada nije problem, kreativnost je dovoljna za originalan dom. Uvek ćemo se truditi da vas inspirišemo praktičnim i originalnim idejama. Ovo što ćete videti u nastavku je zaista nešto posebno. Krenite sami u izradu, verujte nam, zabavićete se i na kraju ostati ispunjeni i ponosni.

Potreban materijal:

nekoliko dasaka,

nogari za stolove po izboru,

alat za obradu drveta,

brusilica i šmirgla,

lepak,

fluorescentni prah,

epoksi smola,

zaštitna oprema (rukavice i naočare).

FY13M8LI0TVZYMA.MEDIUM

Evo i kratkog opisa procesa:

  • Daske isecite na jednake šrine i dužine, pripremite ih, obradite i išmirglajte ivice i površinu. Zalepite ih i ostavite da se osuše preko noći.
  • Oštećena udubljenja u daskama možete još više izdubiti korišćenjem šrafcigera. Išmirglajte daske, a zatim ih detaljno očistite od svih ostataka i prašine.
  • Za tablu 1*0,50m potrebno je otprilike dve litre epoksi smole i 100 g fluorescentnog praha. Za pripremu smole (u ovom slučaju korišćen je odnos 1:1 sa katalizatorom) potrebne su vam dve čaše, jedna za smolu, druga za katalizator. Čaše napunite jednakim količinama, a manje od polovine čaše. Dodajte deo praha u jednu od čaša i dobro promešajte,a  zatim sjedinite sadržaj dve čaše i izmešajte.
  • Kada je smola pripremljena, polako je sipajte u džepove u ploči i ostavite da se preko noći ploča u potpunosti osuši.
  • Nakon toga, išmirglajte celu površinu prvo grubljom šmirglom, a zatim sve finijom.
  • Na čistu površinu nanesite poliuretanski završni sloj u sjaju. Ostavite da se osuši u  prostoriji sa otvorenim prozorima ili dobrom ventilacijom. Vaša magična ploča je gotova!
  • U ploču ušrafite nogare po sopstvenom izboru.

FCUZ21GI1WHEQLD.LARGE (1)

Prenosimo i reči Majka Saurusa, tvorca stola sa fotografija: “Sjaj u prahu pomešan je sa smolom (odnos 1:1) kojom se popunjavaju prirodno formirane praznine u tvrdom drvetu i stvara jedinstven i zadivljujući stol. Sjaj u prahu upija sunčevu svetlost i emituje plavi sjaj u delimičnom ili potpunom mraku. Stavljanjem ovog stola blizu prozora će mu omogućiti da prikupi zrake iz sunca do zalaska, a zatim krenuti da sija od sumraka do večeri. Dosetio sam se ovog projekta nakon što sam ugledao neobične daske od čempresa u jednoj prodavnici. Nikad ranije nisam video tako nešto i hteo sam da napravim nešto zanimljivo od toga. Ova prirodna oštećenja na čempresovom drvetu nastala su zbog gljivice Stereum taxodii koja izaziva truljenje drveta pa tako nastaju braon džepovi u drvetu koji se voma lako mogu sastrugati. Kao strastveni stolar, video sam da se providna smola koristi kao zaštita za stolove i za popunjavanje rupa od čvorova. Koristio sam istu tehniku koja već dugo postoji, ali sam je učinio zanimljivijom dodavši fluoroscentni prah. Izneo sam sto na sunce i bio zadivljen koliko je sijao kada sam ga uneo unutra. Bilo je gotovo kao magija koju je teško dočarati fotografijama.”

Možete pogledati i videeo sa instrukcijama:

Nadamo se da vas je projekat inspirisao da napravite sami stol koji sija u mraku ili neki drugi komad fluorescentnog, drvenog nameštaja, šaljite nam fotografije i/ili snimke svojih radova, podelićemo sa pratiocima…

Izvor teksta: instructables.com

 

 

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂