Idemo dalje sa letnjim projektima uređivanja dvorišta, bašte ili terase. Prateći naše savete i predloge uverili ste se da dvorište ne mora biti luksuzno opremljeno da bi bilo lepo i jedinstveno, lepo dvorište je uredno i sa originalnim detaljima. Cveće i biljke su važan element svakog vrta ili balkona i na njima je glavni akcenat pri uređenju. Ovaj put vam predlažemo sadnju puzavica jer su dostupne baš svakome i baštovanima sa plitkim džepom, jednostavne su za sadnju i mogu biti veoma elegantne, bujne i korisne. Puzavica će pronaći svoje mesto na svakoj ogradi, pergoli ili zidu. Pružiće vam hladovinu u letnjim danima, zaštiti vas od znatiželjnih pogleda, oplemeniti zid, ogradu, pod, neku drugu površinu i čitav ambijent. U poređenju sa klasičnom živom ogradom i žbunjem, jeftinije su i lakše za sadnju i održavanje, a takođe će uneti mrvicu divljine u vaš prostor na otvorenom i od njih možete formirati pregradu, zid, okvir i granicu, pozadinu i zavesu. Puzavice- penjačice veoma brzo rastu i šire se po ogradama, zidovima, kapijama, za kratak vremenski period doći ćete do neverovatnog rezultata i divnih kreacija u svom dvorištu ili na terasi.

Izbor puzavica – penjačica je dosta veliki i svako može pronaći nešto što mu odgovara. Vrste penjačica su zimzelene , poluzimzelene i listopadne. Neke od vrsta koje se najčešće koriste u našem podneblju i nisu preterano zahtevne za sadnju i održavanje, koje ćete gotovo sigurno uspešno uzgajati su : Parthenocissus quinquefolia – petolisna lozica, Parthenocissus tricuspidata – lozica, Tecoma radicans (Campsis radicans) – kampsis, Wisteria sinensis – glicinija (listopadne), poluzimzelena – Lonicera Japonica Halliana – orlovi nokti, Hedere – bršljeni i Clematis Paviti  – klematis (zimzelena). Bez obzira da li su u pitanju listopadne, poluzimzelene ili zimzelene puzavice, da li cvetaju ili ne, sve ove vrste rastu veoma brzo i zahvalne su za gajenje.

Neke vrste puzavica imaju sposobnost da se penju same – imaju hvataljke (Partenocissus, Hedera), dok je drugim vrstama potrebna potpora za penjanje (Clematis, Wisteria, Camsis, Lonicera…). Ako možete da priuštite napravite u svom dvorištu drvenu ili metalnu konstrukciju koja će ostati kao ukras i u zimskim mesecima. Puzavica oko luka kapije će takođe od svakog ulaza napraviti kraljevsku dobrodošlicu. Za sve projekte oko izrade konstrukcije ili kapija, ukoliko ne možete ili ne stignete sami, angažujte izvođače servisa Tender5.net. To su firme iz cele Srbije koje će odgovoriti na vaš zahtev za posao. Vi ćete odabrati majstora kojeg želite da angažujete na osnovu njegove ponude i uvidom u njegov profil na kojem su javne i transparentne ocene i komentari prethodnih klijenata.

Ako sami krećete u izradu konstrukcije, preporučujemo izradu uz pomoć metalne žice. Žica se savija i lagano ćete izvesti oblik koji želite. Pogledajte fotografije ispod za detaljne korake u izradi…

052316_GardenTrellis_2

 

 

 

052316_GardenTrellis_3

Večinu puzavica možete posaditi u žardinjere ili saksije. Koristite dublje posude, većeg prečnika. Saksije postavite pored terase koja je natkrivena, napravite konstrukciju do nadstrešnice i usmerite biljku u željenom pravcu. Na ovaj način napravićete zelenu „zavesu“ koja će vam praviti hlad na terasi. Ukoliko želite da oplemenite ulaz u svoje dvorište ili dom, saksije postavite oko kapije ili ulaznih vrata. Penjačice su savršen dodatak letnjoj kuhinji ili drvenim ogradama i recikliranim kapijama, postavite saksije oko kapije ili ulaznih vrata ukoliko želite da oplemenite ulaze ali i da unesete i dah divljine čak i u najformalnija dvorišta.

Do sledećeg zelenog projekta, uživajte u toplim danima u svom omiljenom kutku na otvorenom…

Izvor: Pinterest

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂