Tijana i Andreja Mitrović iz mladenovačkog studija .exe, koji se bavi projektovanjem i dizajniranjem u cilju da spoji moderno i tradicionalno u arhitekturi, tvorci su veoma uspešnog rešenja za vikendicu na obroncima Maljena. Za dizajn i izgradnju vlastite kuće za odmor, bili su inspirisani srpskom tradicionalnom brvnarom. Planinski objekat je dimenzijama usklađen sa prirodnom vegetacijom, niskim zimzelenim rastinjem, dok njegov oblik proističe planinskih uslova i uklopljen je uz otvoren, strmi, kameniti teren.

преузимање

Objekat, ukupne površine 76m2 je izgrađen od prirodnih materijala, kamena i drvene šindre dobijene iz okolne šume. Dvojnost se odlikuje i primenom bele i crne boje, pa ipak predstavlja savršeni spoj i potpuno se stapa sa okolinom. Kuća je na južnoj strani uzidana u padinu kako bi se što manje uticalo na prirodno okruženje. Zbog ove dve karakteristike, zadržala je autentičnost planinskih brvnara.

exestudio_05

Svetli deo kuće sadrži kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu iz koje se, kroz ogromno prozorsko okno uživa u prelepom pogledu na okolni pejzaž.

exestudio_10U drugom delu kuće, ispod šindre, na spratu, koji nadvisuje svetli deo, nalazi se kupatilo i otvorena spavaća soba, u kojoj je krovna kosina iskorišćena za plakar koji krije i  klizni krevet za smeštaj do sedam osoba.

exestudio_12

Ovaj mali planinski objekat predstavlja primer projektantskog pristupa novije generacije arhitekata u Srbiji.  Mladi autori su veoma vešto spojili tradicionalni i savremeni estetski izraz. O uspešnosti projekta govori činjenica da su tekst o vikendici na Maljenu preneli vodeći svetski magazini o arhitekturi Wallpaper* i Archdaily.

Fotografije Relja Ivanić, arhitektonska fotografija

 

 

 

 

 

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂