Francuski fotograf Žeremi Buholc je dugo bio u potrazi za savršenim domom, prvo u Parizu, a zatim u svom rodnom Bordou. Zbog prirode posla i intenzivnih putovanja, tražio je mali i funkcionalan stan, ali ostao je šokiran cenama nekretnina i shvatio da ne raspolaže dovoljnim budžetom. Dok nije naišao na garažu od 41 m2 koja je do tada služila za skladištenje starih stvari…

Garage2-600x401

Kontaktirao je arhitektonski studio Fabre/de Marien, koji na specifičan način rešava probleme stanovanja koji su sve izraženiji u urbanim sredinama i “Građenjem grada u gradu”- transformacijom skladišta i poslovnih prostora u stambene objekte.

Garaža izlazi na privatni put, slepu ulicu između dve kuće koja ima istorijsku važnost za Bordo i privilegija je živeti u ovom, starom delu grada. Nije postojala mogućnost da se iseku prozori na krovu jer je zaštićen kao istorijsko dobro pa je izgrađena prizemna terasa 4m dužine i 2m širine. Dodatni prostor je od glavnog dela odvojen kliznim, staklenim vratima i na taj način stan dobija dovoljno prirodnog svetla i ventilaciju, a tokom sunčanih dana proširenje stambenog prostora.

74_03

Da bi dobili veći i prozračniji prostor, izgradili su “kuću u kući,” plakar koji krije kupatilo, sanitarije, mašinu za veš, garderober i stepenište koje vodi ka krevetu koji se nalazi na vrhu. Drveni kvadar je dužine 3,60m širine 3m i visine 3m i čitav stan je napravljen prema njemu.

74_07-455x288

74_14-455x302

Zidovi sobe na spratu su visoki 1,5m i u njoj se pored kreveta nalazi još prostora za odlaganje stvari.

bed-600x287

Izmeštanje kreveta na sprat donosi značajnu uštedu u kvadraturi i obezbeđuje komfornost čitavog stana.

FINAL1-600x270 (1)

U prizemlju su nalaze dnevna i radna soba, kuhinja i trpezarija.

interior2-600x314

interiorlit-600x362

Iako mali, prostor je funkcionalan, prostran i osvetljen.

Maison-Garage-3 (1)

Ukupni troškovi kupovine garaže i renoviranja iznose 35.000 €.
Impression

 

 

Izvor : arhitektonski studio FABRE/ deMARIEN

About Radiša Majstorović

Radiša Majstorović krije svoj pravi identitet kao zmija noge, tako da može lako da se desi da je on baš onaj komšija koji uvek ima pravi savet kad vam se nešto pokvari u kući (a i šire). Šuška se da je u nekakvoj familijarnoj vezi sa Tenderom5 (neko je načuo da je jednom tvrdio da je kumovao nazivu), ali to ostaje neproverena informacija. Znamo da se razume u sve i svašta, i da će uvek reći ono što misli, makar ga i koštalo. I znamo da nikako ne voli da ga nazivaju maskotom Tendera5, kaže zvuči mu neozbiljno.. mada je nama simpatično 🙂